Svensk Standarddelegation samlades den 10 april till möte i Örebro.
Den Nordiska arbetsgruppen arbetade, vid sitt möte i Larvik i mars 2017, med många ärenden. De nationella representanterna fick i uppdrag att publicera dessa förslag tilländringar i respektive lands förbundstidning och uppmana medlemmarna/uppfödarna att höra av sig med synpunkter. Undertecknad skrev ett referat i KUF april nr:3, 2017. En del uppfödare hörsammade denna uppmaning och skickade in skrivelser, respektive framförde sina åsikter via andra media. Dessa var väl genomtänkta och gav en god grund för oss i Standard delegationen att beakta när vi nu skulle fatta beslut för svensk vidkommande i de olika ärendena.
Regler för hur nya färger och raser ska tas upp i standarden
Eftersom det blivit allt vanligare att nya raser, färger och teckningsvarianter lockar Nordiska uppfödare att vilja importera, eller själva ta fram, behöver reglerna för att få dessa upptagna i Nordisk standard förtydligas och skärpas. Dels för att underlätta för medlemmarna att förstå vad som gäller och hur man går till väga men också för att standardkommittén ska få en rimligare möjlighet att bedöma ärendena. Sverige har genom undertecknad arbetat fram ett förslag som ytterligare ska vidarebehandlas i Nordiska kommittén. Förslaget var inte komplett till mötet i Larvik, men mottogs väl.
Sjattering och mellanfärg på rasen Angora.
Från Norge har det framförts önskemål om att endast ett fåtal grundfärger skulle vara godkänt för angorapäls. Skälet var att man har svårighet att bedöma mellanfärg och teckningsfärg på ett seriöst sätt, jämför mot andra normalhårade raser.
Frågan diskuterades ingående. Vi vill hjälpa och inte stjälpa Angora uppfödare och uppmuntra dessa till att fortsatt kunna ställa ut rasen! Den befintliga poängskalan gör ingen skillnad på vit och färgad eller tecknad Angora, endast 10 poäng är lagd på denna gemensamma punkt. Tyngdvikten ligger med rätta, för pälsens längd och kvalité.
Standarddellegationen bifaller därför inte det Norska förslaget utan vill i stället ta bort texten "utom: ljusblå, ljusgrå, rävröd och sallander." under Färg sidan 177. Ärendet får fortsatt utredas i Nordisk standardkommitté.
Standardbeskrivning för rasen Lejonhuvad Kanin och Lejonhuvad Dvärgvädur.
Från rasens uppfödare i Danmark och Sverige har det påtalats att dessa upplever etiska problem med att inför utställning behöva trimma kaninerna hårt (plocka bort kjolen). Detta är ju inte heller tillåtet enligt standardens utställningsregler. Man får kamma bort död, avfälld päls men inte plocka bort levande päls. Det blir också obehagligt och stressande för kaninen.
Ärendet diskuterades ingående. Den allmänna önskan från uppfödarna är, att man vill ha en ändring i bedömningen av den längre pälsen på sidorna. Analys av avelsarbetet har tydligt visat ett djur med god behåring runt huvudet också får mer behåring längs sidorna. Att genetiskt förena en stor yvig man med kortare päls på sidorna verkar i stort sett omöjligt och sedan rasen blev godkänd i Norden har den trimmats hårt.
Standarddelegationen bifaller därför denna önskan och föreslår att man under Lejonman och bröst sidan 225 tar bort/stryker sista meningen. "Hos ungdjur kan denna längre päls bilda en "kjol" vilket inte är önskvärt hos vuxna djur."
Vi förordar att en beskrivning för Lejonman och bröst blir: "Manen består av tjock, tät minst 5 cm lång päls, på kinderna, i pannan, uppe på och utmed var sida om huvudet, i nacken som ett V ut på skuldran, samt under hakan ner mot bröstet. Den långa pälsen ska bilda en oavbruten krans runt huvudet och fortsätta ner över bröstet. Päls med något ulligare struktur och längd än normalhår löper som en linje utefter nedre delen av sidorna mot svansen samt på buken mot ljumsken." Ärendet får fortsatt utredas i Nordisk standardkommitté.
Viktändring för rasen Rex.
Finland menar att differensen i vikt för Rex och Liten Rex är för liten i Nordisk Standard och att minivikten för Rex bör höjas till 2,50 kg och idealvikten till 3,0 – 5 kg.
Efter diskussion enades vi om att inte bifalla förslaget från Finland. Det skulle medföra stora olägenheter för nuvarande uppfödare av rasen. Det viktområde den nu har ger tillräcklig bredd för att kunna importera djur med exceptionellt bra pälskvalité från olika delar av Europa. Differensen till Rex är tillräckligt tydligt. Ärendet får fortsatt utredas i Nordisk standardkommitté.
Olika genkoder för färger
Flera olika ärenden som den Nordiska arbetsgruppen föreslagit gällde förändringar av genkoderna för vissa färger. Arbetet med att fastställa dessa har utvecklats på senare år och det behövs en uppdatering:
Ta bort Sachsengold enfärgad = AA bb cc DD gg y1y2y3
Olika testparningar runt om i Europa har visat att denna variant är en föråldrad kvarleva. Färgen förekommer inte som enfärgad.
Ändra Vit rödögd ( aa .. .. .. .. ), Vit blåögd ( .. .. .. .. .. xx) och Elfenben ( aa .. .. .. .. sasa)
Det är olika gener som ger dessa skillnader i uppfattningen av den vita färgen.
Ändra Egern: beslutades som en "blå färg" med försvagningsgen h den har inga gener för brun färg cc = AA BB CC dd gg h.
Den bör klart skilja sig från Marbureger Egern i sin färgton.
Marburger Egern: beslutades att ta ta bort försvagningsgenen h = AA BB cc dd gg.
Svenska delegationen bifaller dessa ändringar att införas vid nästa tryckning av standarden. Ärendet får fortsatt utredas i Nordisk standardkommitté.
Ansökan om att få rasen Mecklenburger Scheck godkänd i färgen Madagaskar. (S)
13 februari 2018 ansökan från Stefan Fernlund, Barbara Svedhage och Lillemor Ljungberg. Färgen är godkänd på rasen i Tyskland. Ansökan innehöll alla beståndsdelar som krävs enligt regler för upptagande av nya raser och färger i Nordisk standard. Ansökan godkändes därför av den Svenska standardkommittén för upptagande "tills vidare" här i Sverige. Beslutet ska kungöras i KUF. Ansökan måste slutligen godkännas i Nordisk standardkommitté.
Ansökan om ändrad teckning och färg på Tysk Jättescheck.
8 april 2018 skrivelse från Amanda Isopoussu.
De sökande uppfödarna önskade en ändring från 3 – 7 fläckar på sidorna, till 4 – 8 fläckar.
Standarddelegationen bifaller inte denna önskan. Skillnaden i antalet fläckar från nuvarande är för liten för att ändringen ska vara relevant.
Standarddelegationen bifaller ansökan om att ta upp färgvarianten Svart-Rödgul och Blå-rödgul då den bör gälla enligt reglerna i Nordisk Standard. Färgvarianten är godkänd i Holländsk standard. Färgbeskrivningen blir lika med rasen Engelsk Scheck trefärgad och rasen Rhinsk Scheck, Ärendet får fortsatt behandlas i Nordisk standardkommitté.
Ansökan om ändring av viktskalan för Liten Satin.
3 mars 2018 ansökan från Ingela Engenström. Uppfödare i Sverige har nu fött upp 6 – 8 generationer och rasen har stabiliserat sig med bra kropp och utseende med en vikt på 2,0 - 2,2 kg. De avkommor uppfödarna får på djur med nuvarande lägre idealvikt (viktområde 1, 4 – 1,9 kg) ser ut som förväxta hermeliner med runda huvuden och korta öron.
Önskad viktskala på rasen Liten Satin:
Ungdjur klass B
ålder i månader idealvikt i kg
4 mån – 5 mån 1,31-1,50 kg
5 intill 7 mån 1,51-2,10 kg
Max vik 2,40 kg
Vuxen klass A
-1,70 kg 0 poäng
1,71-1,80 kg 4 poäng
1,81-2,30 kg 5 poäng
2,31-2,40 kg 4 poäng
2,41 kg och högre 0 poäng
Skrivelsen diskuterades och vi beslutade att bifalla önskan om en höjning av vikten för rasen Liten Satin. Viktklassen blir här lika som Cashmere Vädur och håller sig fortfarande i gruppen "dvärgraser". Differensen i vikt till rasen Satin är fortfarande tydlig. Frågan får fortsatt behandlas i Nordisk Standardkommitté.
Avslutning
Efter ett konstruktivt bra möte med enade beslut i mycket gott samförstånd avslutade Kjell Carnbrand mötet.
Undertecknad vill passa på och uppmana alla uppfödare i landet att diskutera och vidarebefordra sina synpunkter om standardtextens utformning för olika raser, färger och teckningar till Standaddelegationen. Standarden ska hela tiden utvecklas och förnyas och det bör naturligtvis ske i samråd med uppfödarna. Ofta kommer ansökningar och synpunkter in "i sista minuten" precis före något möte vilket är olyckligt.
Birgit Lundberg
Uppfödarnas representant i standarkommiten