gällande rvhd
Det har varit en intensiv vecka när detta skrivs. Efter att en medlem ställt ut på utställningen i Söderfors ungefär två och halv månader efter sista dödsfallet i vad som starkt misstänks vara RVHD blev stämningen mycket upprörd, främst på sociala medier. Trots att utställaren sanerat väl och dessutom köpt nya kaniner och satt in i kaninstallet som överlevt. Därefter har förbundsstyrelsen fått mycket kritik för att vara flata, fega och ointresserade av frågan. Så är det definitivt inte! Det är lätt att det blir uppjagad stämning och där måste förbundsstyrelsen fungera som den lugnande delen i det hela där vi står för att bringa klarhet och fakta. Därför kan detta arbete ibland ta lite tid men måste så göra. Det har under vissa diskussioner fört paralleller till kvalster för några år sen, av detta kan vi bara lära och därför inte göra något förhastat.
Under utredning
Av förekommen anledning har därför förbundsstyrelsen tillsatt en person som skyndsamt fått i uppdrag att se över möjligheten att utföra ett regelverk med egenansvar som fungerar både vad det gäller smittskydd och och karantänstid.
I kontakt med SVA
Förbundsstyrelsen har återigen varit i kontakt med veterinär och expert på området på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) som har hand om Sveriges smittskydd. Där har vi diskuterat förbundets rekommendationer och förbundets förhållningssätt till dessa vilket man anser vara mycket riktiga.
Svårt med regler
Förbundsstyrelsen har hela tiden menat på att, för att införa regler måste dessa gå att kontrollera. Så länge de inte gör det finns det ingen mening att inför dem heller. Dessutom kan ingen garantera hur virusen rör sig och hur de överlever. Därför måste reglerna isåfall utformas så de aldrig kan ge någon full garanti. Att inför vaccinationskrav skulle vara en möjlighet men med tanke på att det inte går att kontrollera att djuren hemma är vaccinerade blir det svårt att genomföra. Vidare skulle det utesluta de flesta från utställningar som har fler än 10-20 kaniner av ekonomiska skäl då ALLA kaniner i kaningården skall vaccineras. Dessutom ska djuren vaccineras 2 gånger om året samt alla ungdjur som föds under avelssäsongen
Prata i föreningen
Det är viktigt att medlemmarna pratar ute i föreningarna och diskuterar läget och det är även bra att diskutera hur det går att ha ett bra smittskydd på föreningarnas tillställningar och utställningar. Har man åsikter om förbundets agerande är detta välkommet att skicka som mail eller skrivelse till förbundsstyrelsen. Att skriva dessa på Facebook och liknande skapar endast dålig stämning och kommer inte att tas upp i styrelsen.
Egenansvar
Vad som alltid måste gälla i sådana här situationer är egenansvar och sunt förnuft. Det vill säga exempelvis rasta inte dina djur i hagar om där finns vildkaniner i området, ha inte samma skor hos kaninerna som när Du är ute och går och transportera inte kaniner från andra uppfödare i områden där sjuka djur finns. Att ställa ut är alltid en risk för att få med sig smitta hem.
Viktigt att skicka in för obduktion.
Vad som är viktigt är också att skicka in djur för obduktion vid flertalet dödsfall. Vi har haft en varm sommar och bra grogrund för bakterier. Därför är det bra att kunna konstatera dödsfall om det sker flera stycken på kort tid. Mer om förbundets rekommendationer finns längre bak i tidningen.
Förbundsstyrelsen genom
Christer Järnede
Förbundsordförande