FAq - frequently asked questions
Utställning
vart hittar jag vilka utställningar jag kan anmäla mig till?
I utställningsbarometern här på hemsidan under "Utställning" finner du alla utställningar som är planerade framöver. I medlemstidningen Kaninuppfödaren publiceras både en utställningsbarometer och föreningarnas utställningsannonser med all information om utställningen. Om föreningen har skickat in annonsen till webmaster så finns den även länkad i utställningsbarometern på hemsidan.
Hur går en utställning till?
Vi har skapat en video på vår Youtube-kanals om beskriver en utställning. Om du fortfarande undrar något efter att ha tittat på den så kan du kontakta oss genom formuläret längst ned på sidan. Youtube-länk: https://youtu.be/dKfKxp4mn-M
Vilka får delta på en kaninutställning?
För att anmäla sin kanin till en utställning behöver du vara medlem i SKAF, det vill säga Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund och kaninen skall vara märkt och ha stamtavla. När du går med i SKAF blir du även automatiskt medlem i en förening nära dig. Det är dessa föreningar som arrangerar utställningar runt om i Sverige. För att besöka en utställning behöver du inte vara medlem, de är oftast öppna för alla, det kan dock finnas undantag så läs annonsen noga och/eller fråga arrangören.
Avel och uppfödning
Vilken siffra ska identitetsnumret i öronmärkningen börja på 2024?
Identitesnumret skall bestå av årtal, kullnummer och ordningsnummer. Den sista siffran i årtalet kaninen är född representerar årtalet i märkningen. 2024 är den sista siffran i årtalet 4 vilket betyder att identitesnumret ska börja på 4 årtal 2024. Exempelvis har en kanin född 2024, i kull nummer 1 med ordningsnummer 1 märkningen 411.
Vilken siffra ska identitetsnumret börja på 2023?
Identitesnumret skall bestå av årtal, kullnummer och ordningsnummer. Den sista siffran i årtalet kaninen är född representerar årtalet i märkningen. 2023 är den sista siffran i årtalet 3 vilket betyder att identitesnumret ska börja på 3 årtal 2023. Exempelvis har en kanin född 2023, i kull nummer 1 med ordningsnummer 1 märkningen 311.
Min kanin är märkt i fel öra, vad gör jag?
All öronmärkning av kaniner skall ske genom veterinär. Om öronmärkningen hamnar i fel öra skall ett veterinärintyg utfärdas där det framgår att kaninen är felmärkt. Datum och åtgärd skall framgå av intyget och är enbart giltigt med veterinärens underskrift. På baksidan av stamtavlan under rubriken "Övrigt" rekommenderas det att intyget utfärdas men även separata intyg är ok. Intyget skall alltid uppvisas på utställningar kaninen är anmäld till. Ägaren visar upp intyget för kommissarie som informerar sekretariatet att kaninen är felmärkt vilket antecknas på bedömningskortet.
Min kanin har tappat sin ring, vad gör jag?
Om kaninen tappar sin ring vid en ålder där en ny ring inte kan träs på, måste kaninen öronmärkas om en vill att kaninen deltager på utställning. All öronmärkning av kaniner skall ske genom veterinär. Ett veterinärintyg skall utfärdas där det framgår att kaninen är ommärkt. Datum och åtgärd skall framgå av intyget och är enbart giltigt med veterinärens underskrift. På baksidan av stamtavlan under rubriken "Övrigt" rekommenderas det att intyget utfärdas men även separata intyg är ok. Detta för att ommärkningen måste dokumenteras. Kaninens nya identitet blir då öronmärkningen och inte ringnumret.
Min kanin har en otydlig märkning, vad gör jag?
All öronmärkning av kaniner skall ske genom veterinär. Om öronmärkningen blir otydlig skall ett veterinärintyg utfärdas där det framgår att kaninen är ommärkt. Datum och åtgärd skall framgå av intyget och är enbart giltigt med veterinärens underskrift. På baksidan av stamtavlan under rubriken "Övrigt" rekommenderas det att intyget utfärdas men även separata intyg är ok. Intyget skall alltid uppvisas på utställningar kaninen är anmäld till. Ägaren visar upp intyget för kommissarie som informerar sekretariatet att kaninen är ommärkt vilket antecknas på bedömningskortet.
Varför är inte chipmärkning godkänt för utställning?
I dagsläget är chipmärkning inte godkänt för utställning av den anledning att en stor andel av våra medlemmar använder sina kaniner även för produktion. Chipmärkning är tyvärr inte en godkänd märkmetod för djur som används för produktion.
Kan man återanvända en ring (ringmärkning)
Nej, en ring är bunden till en (1) individ och kan aldrig återanvändas.
STAMBOKFÖRING
Får det finnas flera generationer i rad i stamtavlas där man skrivit COV19?
Ja, alla djur i stammen som är födda 2019 eller 2020 och som inte kunnat ställas ut pga pandemin får man skriva COV19 på.
Får man skriva COV19 på djur där man inte varit nöjd med poängen?
Nej, man får inte använda dispensen för att ersätta poäng man inte är nöjd med. Tänk på att alla poäng vid utställningar registreras i tävlingsprogrammet och vid tveksamma fall kan detta kontrolleras.
Får man ändra ”COV19” på djur i stamtavlan som senare stambokförts?
Ja, det är ok att då ändra till aktuell poäng och stamboksnummer på djur i stamtavlan som det står COV19 på om de senare ställts ut och stambokförts.
Hemsidan, Kaninuppfödaren, youtube
Jag har inte fått min tidning, vart vänder jag mig?
Du kontaktar medlemskontoret på [email protected] då det är medlemskontoret som tillhandahåller medlemslistorna.